אודותינו

ברוכים הבאים ל - עץ חיים,
שמי זאב אנגל את דרכי כאומן ויוצר התחלתי ביישוב חריש, אשר בכניסה לנחל עירון (ואדי ערה) שבפתח הגליל. לקראת שנת תשע"א עברתי עם משפחתי לקצרין ברמת הגולן, כיום אני משמש כמחנך בישיבה התיכונית באלוני הבשן וממשיך ביצירה ואומנות.

בעבודתי אני מנסה לשלב בין שני התחומים החינוך והיצירה ,לכן מצורף למוצרים דף תוכן ,המסביר את הרקע למצוות להן משמשות העבודות.

דפים אלו מקבלים תגובות מרגשות, במיוחד מאנשים שעד היום לא היו מודעים לעומקם של הדברים.

מגיל צעיר אהבתי יצירה בעץ ואף שלחתי בה מדי פעם את ידי. אך הפרויקט הגדול והמיוחד, אשר גרם לי להתעמק באומנות בעץ היה מנורה מעץ שהכנתי לאשתי לרגל הולדת בתנו השנייה.

בעקבות שאלה מקצועית שהתעוררה במהלך הפרויקט, פניתי לאמן רן בן דע, שהתלהב מהמנורה ועודד אותי להכניס את העץ הטבעי לתחום היודאיקה. כך, בהדרכתו, התחלתי ליצור מגוון עבודות יודאיקה בעץ, ביניהן – כיסא אליהו, ברכות התורה ועמוד לחזן. תוכלו להתרשם מפריטים אלה  בבית הכנסת בחריש.

מאז, אני ממשיך ביצירה, ומפתח כל העת מוצרים חדשים. ה'אני מאמין' שלי הוא שהקב"ה ברא עולם נפלא ומיוחד, כמאמר ר' שמעון בר יוחאי "הצור תמים פעלו". הצייר שהוא צר את העולם ואת האדם פעלתו שלמה (ספרי פ' האזינו).

הקו המנחה אותי בעבודתי הוא חשיפת היופי שברא הקב"ה בעולמו. כדברי דוד המלך ע"ה בתהילים "מה רבו מעשיך ה' כולם בחכמה עשית" (תהילים ק"ד). לכן אני משתדל בעבודותיי לזרום עם הצורה הטבעית של העץ, ולשלב את הפרקטיקה בצורה כזו שלא "תפריע" לעץ וליופי בריאתו.

המיוחד והמעניין אותי בעבודה זו הם האתגרים, אותם מציבים בפני הלקוחות אשר שותפים ליצירה, וכן ניסיוני לענות במדויק על צרכיו ורצונו של הלקוח, באופן מיוחד ומעניין ובדרכים לא שגרתיות.

כיום ממוקמת הגלריה החדשה במשעול בארית 8 קצרין. בטיול הבא שלכם לרמת הגולן אתם מוזמנים להכנס ולהתרשם... הקפה עלינו :)
  













תהליך ההכנה

העצים מגיעים כגזעים שנכרתו ברחבי הארץ.
העצים עוברים ייבוש למשך זמן, הנקבע לפי סוג העץ ומגבלות אחרות. בשלב הבא נפרסים העצים לאורכם (קורות), או לרוחבם (עיגולים). קליפתם החיצונית מקולפת, והם מוכנסים לייבוש נוסף. לאחר מכן, עוברים העצים חיטוי בגז נגד מזיקים.
מכאן מתחיל תהליך העיצוב והעיבוד של כל מוצר בפני עצמו – בתחילה, ליטוש גס ברמות שונות ואחריו, ליטוש עדין.
בשלב זה נבחר בקפידה המקום המתאים לחריטת כל מלל, כך שישתלב במרקם העץ.
בסוף התהליך מצופים המוצרים בלכה מיוחדת, על בסיס מים, ללא חומרים רעילים.

סוגי העצים
זית
- עץ ישראלי, בעל שורשים פראיים. ניתן למצוא את העץ בצבעים מיוחדים מאוד, כגון: ירקרק, אדום, חום, טורקיז, ורוד ויין מעורבים זה בזה. צורת ההתעבות של הגזע מאוד מיוחדת. כך קורה שהעץ סוגר חללים בתוך הגזע, אותם אני ממלא ומקשט. תופעה ייחודית נוספת לעץ הזית, הינה ריחו המיוחד אשר נשמר לזמן רב מאוד גם לאחר כל תהליכי העיבוד והלכה.

סיסם הודי - עץ רשמי במראהו, בעל גוונים חדים מאוד: חום מבפנים וצהוב-בז' מבחוץ. הסיסם מצוי לרוב באזור השרון ושפלת החוף. בעבר נטעו אותו לאורך הרחובות בערי השרון, אך עם השנים נאלצו לכרות את העצים עקב נזקים שגרמו שורשיו העוצמתיים (פגיעה במדרכות ומערכות ביוב ומים).

אקליפטוס - עץ המוכר לכולנו מכל חלקי הארץ, מהדרום עד הצפון, ומהמיתוס שנופץ לגבי ייבוש אגם החולה. העץ יובא לארץ מאוסטרליה וכיום נפוץ מאוד ומגיע לממדים עצומים תוך שנים לא רבות. קיימים סוגים רבים של איקליפטוס. לכל סוג גוונים שונים, לרוב אדום מבפנים וקרם-בז' מבחוץ.

שיטה - עץ מלכותי מאוד. גם עץ זה הוא מקורי לישראל, בייחוד באזור הדרום. לעתים נדירות מאוד ניתן למצוא עצים ממין זה, בעלי קוטר גזע רחב. גווניו של העץ הם חום בהיר מבפנים ולבן מבחוץ.
העץ יבש וקל מאוד יחסית לעצים אחרים, כתוצאה ממקורו המדברי. אם זהו אכן עץ השיטה המוזכר בתנ"ך די מובן מדוע בנו ממנו את המשכן: ראשית, משום שעץ זה היה זמין במדבר, ושנית, משום שזהו עץ חזק מאוד ועם זאת קל מאוד ויציב.

חיתוך אורך:                                                                                                   חיתוך רוחב: